A németországi tartózkodásom alatt sokat tanultam a környezetvédelemről

Egy ösztöndíj keretein belül volt szerencsém eltölteni fél évet Németországban, ahol egy igen színvonalas egyetemen tanulhattam. Habár Németország nem tartozik a legkedveltebb országaim közé, és valószínűleg sosem fog, mégis nagyon pozitív élményként és tapasztalatszerzésként éltem meg azt a fél évet. Az egyik kulturális különbség a két ország között, ami egyből feltűnt, hogy sokkal inkább odafigyelnek a környezet védelmére és sokkal jobban működő rendszereik vannak erre kialakítva, mint nekünk Magyarországon. A kollégiumban, ahol laktam, már rég nem számított újdonságnak a minden lakosztályon helyet foglaló szelektív hulladékgyűjtő kuka, az automata nyomógombos zuhany, amit nem tudsz megnyitva felejteni, mert pár perc után automatikusan eláll, az utcák és terek feltűnő tisztaságáról nem is beszélve. Nem is kell messzire mennünk ahhoz, hogy lássuk, Nyugat felé mennyire elterjedt a megújuló energiák használata: már az osztrák határon átérve is szélerőművek tömkelege fogad az országút mellett, a városokban pedig gyakorta találkozunk szembe napelemek és napkollektorok által üzemeltetett berendezésekkel.

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos napjainkban a környezettudatosság, az energiáink megfontolt felhasználása, a környezetszennyező anyagok alkalmazásának visszaszorítása. Mióta visszajöttem Németországból és fel is vettem a példamutató jó szokásaikat, még kiemeltebben odafigyelek a környezetkímélésre és a családomat, a barátaimat is erre buzdítom. Egyik nap a szüleimmel a napelemek áldásos hatásairól beszélgettünk és kiderült, hogy már évek óta gondolkoznak, hogy belevágnak egy napelem-rendszer telepíttetésébe. Természetesen eddig az alacsonynak nem mondható költségek és az energiabefektetés volt az, ami visszatartotta őket. De most már úgy tűnt, egyre inkább hajlanak felé, úgyhogy ez a beszélgetésünk tette fel az i-re a pontot: elhatározták, hogy belekezdenek a napelem beszerzésébe.

Apukám tudja, hogy a napelemek esetében különösen fontos, hogy megbízható forrásból rendeljünk és alaposan dolgozó szakemberekkel végeztessük el a munkát, különben a belefektetett összeg nem fog megtérülni. Mivel apa sokkal jobban ért a témához, mint mi, valamint kapcsolatai is vannak, rábíztuk, hogy keressen egy céget, akivel érdemes együtt dolgozni. Apukám elkezdett az interneten utánanézni a cégeknek, valamint az ismerőseit is körbekérdezte, majd rövid időn belül el is döntötte, hogy kikhez fog fordulni. Mutatott nekünk egy honlapot, ami egy nagyon szimpatikus cég oldala, és alapos leírást kapunk a napelemekről, ők itt érhetők el: http://napelempalyazatok.hu. Én is alaposan elolvasgattam a menüpontokat, amik a napelemek beszerzéséről és használatáról szólnak. Az oldal már a lap tetején felhívja a figyelmünket egy lehetőségre: megpályázhatunk egy támogatást a lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretein belül, amit elkölthetünk napelem rendszerek, napkollektorok vagy hőszivattyúk telepítésére, a fűtésrendszer korszerűsítésére, hőszigetelésre és a nyílászárók cseréjére.

Nagyon jól jön ez a program, mert aki eddig nem mert belevágni a lakásfelújításba, most kap hozzá egy kezdőlöketet. A 0%-os kamatozású hitelből magánszemélyeket, társasházakat és lakásszövetkezeteket támogatnak, hogy azok korszerűsíthessék az épületeket és azok energiafelhasználását. A keretösszegnek maximum a felét nyerhetik el a társasházak és a lakásszövetkezeteket, így a fennmaradó összeg a magánszemélyeket illeti. A pályázat elnyerésének feltételei a 10% önerő megléte, valamint a maximum 20 éves futamidő. Ennek a programnak a segítségével végre csökkenthetjük a rezsit, valamint a bolygónknak is jót teszünk az eszközeink korszerűsítésével. Tudniillik a napelem-rendszer egy igazán megtérülő befektetés, 8-10 éven belül teljesen visszahozza az árát, innentől ingyen fogyasztjuk az áramot. Ez úgy valósul meg, hogy a napelemek nem csak annyi napenergiát raktároznak el, amennyit az elektromos eszközeink felhasználnak a háztartásban, hanem többet is. Ez a többletáram a hálózatra fog töltődni és a szolgáltató pedig nekünk fog fizetni érte. Jól hangzik, ugye?

A “Felmérés” menüpont alatt elolvashatjuk, hogy miről lehet felismerni egy precíz, felelősségteljes kivitelezőt. Itt megtudhatjuk, hogy a megbízható munkaerő először személyes felmérést végez a házról, a tetőszerkezetről, hogy megállapítsa, az alkalmas-e egyáltalán a napelem-rendszer telepítésére. A tetőnek ugyanis elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a modulokat, valamint a megfelelő tájolás is fontos szempont. Ezen kívül a tető dőlésszögére, a lehetséges árnyékoló elemekre, illetve az elektromos rákötési pontok elhelyezkedésére is oda kell figyelni. A szakképzett villamos tervező az energiaszükségletünk és az előbb említett paraméterek alapján kiszámolja, hogy mekkora teljesítményű inverterre lesz szükség. Amennyiben a tető nem alkalmas napelem telepítésére, átbeszéli velünk az alternatívákat, mint például a földre szerelhető állványrendszer. Nagyon fontos, hogy a kivitelező részletesen elbeszélgessen a vevőkkel az energiafelhasználásukról és arról, hogy ez a jövőben várhatóan hogyan fog változni, mert csak így lehet kiválasztani a megfelelő invertert.

Mi emellett a cég mellett állapodtunk meg és nem bántuk meg. Nagyon profi szakemberek dolgoznak itt, minden mozdulatukon látszott a szakértelem. Szerencsére a tetőszerkezet kiválóan alkalmas volt a napelem-rendszerhez, nincsenek olyan magas fák vagy épületek, amik ráárnyékolnának, a tető megfelelően erős, szóval minden adott volt a napelem maradéktalan használatához. Nagyon várjuk már, hogy eljöjjön az az idő, amikor nem kell fizetnünk az áramért. A napelem használatával sokkal jobban kíméljük a környezetet, mint a régi, elavult energiatermelő módszerekkel.