Berlinben kedvezőbbek az árak?

Idén tavasszal, hosszas tervezés után a barátaimmal elutaztunk Berlinbe. Hónapokkal előtte elkezdtük a tervezését az utunknak, kezdve a szállás foglalástól, a repülőjegy megvételig. Próbáltunk úgy időzíteni, hogy a különféle nevezetességek meglátogatása a diadalív, a Brandenburgi kapu, a Berlini tévétorony, a berlini falon keresztül, az állatkert és a múzeum sziget megtekintésekor még ne legyen rekkenő hőség a városban. Ezért választottunk egy kora nyári, késő tavaszi időpontot, mely a városnézésre kiváló volt. Szálláshelyünket is úgy választottuk ki, hogy közel legyen a központtól, remek 3 csillagos szállásunk volt, közel az Alexanderplatz- hoz.

Berlin jó hely, nem vitás.

Szerettük volna körbejárni a várost, nem csak a nevezetességeket szerettük volna megnézni, hanem kíváncsiak voltunk, hogy hogyan is élnek a németek, ezért bolhapiacokat és vásárokat, valamint alter kiülős helyeket is meglátogattunk.

Ekkor tűnt fel, hogy mennyire mások, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és barátságosak a németek. rendkívül segítőkésznek és barátságosak voltak velünk szemben. Rendkívül élhető nagyvárosnak bizonyult, tele pezsgéssel. Nem értettek, hogy egy multikulti nagyváros, hogy lehet ennyire kiegyenlített, és nyugodt emberekkel teli.

Ekkor jutottunk arra az álláspontra, hogy a társadalmi jólét lehet az oka mindennek. Vegyük például a  gázpalack ár mennyivel drágább hazánkban. Ott is észrevettük, hogy a kültéri, kerthelyiségekkel rendelkező helyeken, kedvelt megoldás, hogy gázpalackok felett sütnek, főznek. Remek megoldás ott is a mozdítható egységeknél, hogy gázpalackokkal dolgoznak. Ott is megtalálható volt többféle méretben, mint hazánkban ez egyfajta szabvány lehet, hogy 11,5 kilogrammos, és iparibb méretben 23 kilogrammos palackok vannak. Vendéglátóipari egysége válogatta, hogy mekkorával dolgoztak, vendégforgalomtól függően. Nálunk is megtalálhatóak és ezekben a formákban, szakszóval kilogrammos palackokban található meg gázpalack. Mely gázpalack árak mérettől függően nálunk is növekednek.

 

Itthon is népszerű

És itt is a vendéglátósok kapacitásuk, vendégforgalmukra való tekintettel választanak gázpalackot.  Sőt nálunk még a háztartások is szívesen használják. Kerti sütögetések, bográcshoz alkalmával, ha éppen nincs rendelkezésre álló tűzifa anyag, vagy az idő nem teszi lehetővé a tűzgyújtást és alternatív megoldásként kell használni a gázrózsát, mely gáz a gázpalackból származik. Valamint háztartások benti főzésre is használhatják, ha éppen nincs vezetések gázuk, vagy nem biztosított az elektromos főzőlaphoz szükséges áram, remek megoldás is lehet a gázpalack alkalmazása.

A gázpalack árak, hogy változnak országonként?

Persze más országokhoz viszonyítva, lehet, hogy nálunk drágább megélni, magasabbak az élelmiszer, vagy a háztartási cikkek, vagy a kozmetikumok ára. De úgy vettük észre, és kérdéseinkre is azt a választ kaptuk, hogy a gázpalack ár nem tér el a nálunk egységárral forgalmazott palackok árától, melyet meglepődéssel tapasztaltunk.

 

Különbség a két ország között.

Elmondtuk, hogy nálunk milyen szuper rendszer működik, hogy ha az ember vásárolni szeretne egy gázpalackot, akkor felhív egy céget, azok időpont egyeztetést követően, pontosan, precízen megjelennek a ház előtt. Segítőkészen, készségesen rendelkezésre állnak és a kicserélésben is segédkeznek. És ami extra az egészben, hogy a gázpalack ár magában foglalja a főváros és vonzáskörzetében a kiszállítási díjat is. Ami nagyszerű plusz szolgáltatás és kedvezmény a felhasználok részére.  A tulajdonos elképedve fogadta, hogy itt a gázpalack ár, csak magára a palackra vonatkozik, nem a kiszállításra. És azt is mondta, hogy náluk nem annyira elterjed forma és lehetőség a telefonon történő rendelés és házhoz szállítás gázpalackok tekintetében. Amit nagyon sajnált is, mivel remek lehetőségnek tartja, hogy a vendéglátósoknak és az alkalmazottainak, illetve a családoknak nem kell vesződniük a gázpalack kicserélésével. Nincs felesleges utánajárás, ezáltal több idő jut, akár a családra, akár az üzlet vezetésre és a vendégekkel való jó kapcsolat kialakítására. Vendéglátónk szorgalmazni is fogja a helyi gázpalack forgalmazónál, hogy mindenképpen érdemes lenne elgondolkodnia, e szolgáltatás megvalósításában. Ő és szinte biztos, hogy a helyi vendéglátóipari egységek értékelnék ezt a plusz szolgáltatást. Arról meg csak álmodni szeretne, hogy mindez a házhozszállítási díj, a feltűntetett gázpalack árban már benne legyen. Nem telhetetlen, ezért már egy szállítással is megelégedne.

 

Így az a tapasztalatunk, hogy a két ország igen hasonló egymáshoz, még szolgáltatás ár, érték arányban is.