Csapatépítő program ötletek német vendégeknek

A hatalmas Németország-mániám már messze földön híres. Sok olyan barátom van, aki tőlem kér tanácsokat, ha mondjuk német céges partner, látogató érkezik hozzájuk. Én pedig szívesen segítek… Hiszen én is ettől érzem a legjobban magam.

Nemrég az egyik barátnőm azzal keresett meg, hogy mondjak neki csapatépítő program ötleteket, amikkel feldobhatja a németországi csoportja látogatását. Kihívás elfogadva!

Mit kell tudni a németekről?

Ha német céges vendégek érkeznek az országba, néhány dolgot feltétlenül érdemes megjegyezni róluk.

  • Zárkózottak. Sokkal kevésbé beszélik meg a problémáikat, mint a magyarok, hajlamosak keveset panaszkodni. Néha még a kollégáik sem ismerik pontosan a helyzetüket, ezért fontos, hogy olyan körülményeket teremtsünk, ahol semmi esetre sem kerülnek kellemetlen helyzetbe – a kérdezgetős, kibeszélős, érzelmes játékokat most inkább kerüljük.
  • Végtelenül toleránsak. Nem ezt várná tőlük az ember, de a németek nagyon elfogadóak tudnak lenni. Kissé távolságtartóak, de nagyon fontos a számukra, hogy mindenkit bevonjanak a játékba és a munkába. Olyan programokon fogják a legjobban érezni magukat, ahol egymás segítésével foglalkozhatnak, ahol van szerepe annak, hogyan tudják egymást minél inkább támogatni. Ne ijedjünk meg, ha idősebbek, mozgáskorlátozottak is vannak egy csapatban. Mindent megoldanak ügyesen.
  • Hangosak :). Szeretnek hangosan mulatozni, kiabálni… Érdekes dolog ez, de sok vendéglátós ismerősöm arról számolt be, hogy a német vendégei sokkal hajlamosabbak énekelni, kiáltozni, főleg, ha már egy kicsit felöntöttek a garatra. Elegáns helyen persze tudnak viselkedni, de érdemes olyan éttermet, szállást választani, ahol nem gond, ha kiengedik a gőzt.
  • Imádnak nosztalgiázni. Még a fiatalok is…. Ha nem tudnak a múltban élni, akkor élnek a nagyszüleik múltjában… Szeretik a hagyományőrzést, a retró dolgokat, zenét, stílust. Főleg, ha Magyarországra jönnek.

Mindent egyszerre

Ennyit tudtam hát a németekről akkor, amikor nekikezdtem a csapatépítő ötletek gyűjtésének. Szerencsére azért már volt egy pici gyakorlatom az egészben.

A csapatépítő program ötletekért már évek óta egy céghez szoktam fordulni, akik első sorban a Balaton körül tevékenykednek. Velük több ismerősnek, barátnak is sok pozitív tapasztalata van, úgyhogy ebből a szempontból sokszor rájuk szoktam bízni magam.

Most sem volt ez másképp. Ki is választottam a csapatnak egy vitorlás programot, amit ajánlottam a barátnőmnek. Ő végül megtoldotta az egészet és egy quad túrát is kért a cégtől, ha már lúd, legyen kövér és legyen olyan, hogy évek múlva is vidáman emlékszik vissza a vendégsereg a Magyarországon töltött napokra.

A németek imádták az ötletet

A németeknek nagyon tetszett a program. Nem hiába: a Balatonról nagyon sok embernek vannak kellemes és jó emlékei, hiszen sokan nyaraltak it gyerekkorukban, vagy hallottak róla a szüleiktől, így aztán szívesen látogatnak vissza az emlékeik helyszínére, vagy nézik meg, milyen is volt…

A Balatonnál még mindig van egyfajta retro hangulat, amit a külföldiek szintén nagyon élveznek. Ez nekik olyan, mintha egy mesevilágba csöppennének. Persze csak akkor, ha megfelelően bánnak velük – például a személyzet, a kísérőik értenek a nyelvükön, kiszolgálás pedig kifogástalan és nem a szokásos, “húzzunk le minden bőrt a német turistáról” dolog.

A vitorlás program nagyon jól sikerült. A csoportban szép számmal voltak idősebbek is, de ez senkit nem zavart: kaptak olyan feladatokat, ahol nem az erő, hanem a tapasztalat számított. Az egész nagyon szépen, pontosan működött, mindenki nagyon gyorsan tette a dolgát, minden teljesen gördülékenyen zajlott, senkinek nem kellett várni, éhezni, szomjazni, unatkozni.

A barátnőm nagyon hálás volt érte, hogy ennyire jó programot tudtam neki javasolni. Én pedig büszke voltam magamra. A tapasztalatom és a német mániám most az egyszer sokat segített…

Remélem, jönnek még Magyarországra! Legközelebb valamelyik budapesti szabaduló szobát is szívesen megmutatnám nekik..