Csőtörés Magyarországon és külföldön

Németország és Magyarország csőhálózatai szinte megegyeznek egymással, éppen ezért hozom most ezt a kis érdekességet, hogy a németek és magyarok csőrendszerét megismerjétek. Egyre több magyar megy ki külföldre, főként Németországba, így hát az ottani magyaroknak is hasznos lesz, amit most megosztok ezzel kapcsolatban.

Sok oka lehet egy csőtörésnek, ezért most felsorolom, hogy mik is lehetnek azok, hiszen később erre tudsz majd figyelni, és úgy kiépíteni a hálózatot, hogy az hosszú éveket bírjon majd ki. Németország kicsit fejlettebb dolgokkal rendelkezik, mint Magyarország, de a csőrendszer egy és ugyanaz, csak más szabvány alapján építik ki.

A csőtörés okai persze sokrétűek, és van, hogy nem te tehetsz róla. Ilyen az időjárás által okozott károk, persze ezeket megelőzheted.

Csőtörés okai:

  1. Fagyás: Az időjárás és a fagy is befolyásolhatja a cső rongálódását. A fagyott víz megduzzasztja a csövet és nyomást gyakorol a szerkezetre, ami ahhoz vezethet, hogy kisebb nagyobb repedések keletkeznek rajta. Ezáltal könnyen lehet, hogy tovább fog rongálódni.
  2. A rossz minőségű csövek és anyagok: Természetesen ez majdnem minden helyzetben így van, hogy az olcsóbb minőségnek megvan az ára, hiszen hiába olcsó, az nem tartós.
  3. Nyomás: Ha túl nagy a víz nyomása, akkor a csövek nagy terhelésnek vannak kitéve, ami hosszabb távon tönkre teheti azokat.
  4. Az idő és a kopás is egy opció. Az idő elteltével is károsodhat a cső, hiszen saját magadon is észreveszed, hogy talán 5 év, 10 év múltán nem úgy mozogsz, mint fiatal korodban. Az idő múlásával, a csövek kophatnak, vékonyodhatnak ami egy idő után kárt is okozhat a csőrendszerben.
  5. Szennyeződések és lerakódások: Az idő elteltével a lerakódások akadályozhatják a víz útját, ami egy idő után csőtöréshez vezethet.
  6. A rossz tervezés és kiépítés következtében is megkárosodhat a rendszer, így hát ha csőhálózatot szeretnétek építeni, szakemberekre bízzátok azt.
  7. Hőmérséklet változás: Mint azt már írtam, a fagy is kárt okozhat, de az is, ha hirtelen változik a hőmérséklet, hiszen a cső emiatt tágul és zsugorodik, ezáltal hajlamosabbak lehetnek a meghibásodásra.
  8. Vegyi anyagok: A nem kívánatos anyagok, melyeket alapjában véve nem használunk, vagy csak nagyon ritkán, is károsíthatják a csöveket, Ilyenek a savak, lúgok stb.
  9. Fizikai sérülések: Természetesen egy építkezés és felújítás során is megsérülhet a cső külső hatás által.

A rút igazság

Amikor számomra is jött a rút igazság, hogy csőtörést szenvedtem, nem tudtam hova kapkodni. Egyik ismerősöm ajánlotta a topvizgazfutesszerelo.hu oldalát, ahol meg is találtam a szakemberemet. Szakszerű feltérképezés, tervezés és információk átadásával a lehető leggyorsabban megcsinálták a csőrendszeremet. Az én esetemben az idő okozta a károkat, a fagy és a hirtelen időváltozások.

Németország és a csőtörés

Egy időben egy ismerősömnél voltam Németországban, ahol egyszer ugyanúgy csőtörés keletkezett. Megkérdeztem, hogy vajon ott milyen okok befolyásolják a csőtörést, de ugyanazt mondta, ami nálunk is szokásos. Náluk más szabvány alapján készítik el a csőrendszert, de alapjában véve ugyanolyan anyagot és technikát alkalmaznak, mint Magyarországon. Szóval ha kiköltözöl, és azon kapod magad, hogy csőtörés áldozatául estél, nem kell félni, hiszen ott sem különbözik az eljárás, mint nálunk.

csőtörés okai

Én örülök, hogy a topvizgazfutesszerelo.hu szakembereivel végeztettem el a munkát, mert most egy jó darabig nem kell nagyon hozzá nyúlni a csőrendszerhez. Persze időközönként azért kell ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Szóval jó, ha tudod, milyen csőtöréssel kapcsolatos okok lehetnek.