Fűtési tanács a német lányoktól

Édesanyám némettanár egy általános iskolában, ebből kifolyólag rengeteg német ismerősünk van. Minden évben ellátogat hozzánk egy hétre egy csoport a Hohenmölsen nevű városban található partneriskolából, ilyenkor mindig elszállásolunk 1-2 főt az otthonunkban.

Nagyon szeretem ezeket az alkalmakat, mivel én is tanulok németül, és ez kiváló alkalom a nyelvgyakorlásra. Az idei látogatásuk a késő őszi szezonra esett, mi pedig épp lakásfelújítás alatt álltunk. Egy nagy kertes házban lakunk, ami kétemeletes. Gázzal fűtünk, de ez nem működik minden helyiségben maradéktalanul, úgyhogy úgy döntöttünk, hogy idén a vacogás helyett valamilyen megoldáshoz folyamodunk.

Amikor megérkezett a két német lány, akik idén hozzánk kerültek erre a hétre, a felső emeleten adtunk nekik szállást. Előre is jobban befűtöttük a lakást, hogy ne legyen probléma az alacsony hőmérséklettel. A lányok nagyon kedvesek voltak, sokat beszélgettünk az iskolájukról, városukról és egyéb érdekességekről.

Az első éjszaka után megjegyezték, hogy kicsit hűvös volt az emeleten és nem lehetne-e tenni ellene valamit. Elmondtuk nekik, hogy a régi gázkazánunk sajnos már nincs a toppon, de tervezzük az újítást. Nagyon jó javaslattal álltak elő: elmondásuk alapján az ő környékükön otthon egyre népszerűbb fűtésre optimalizált klímával fűteni. Mi nagyon meglepődtünk ezen, hiszen sosem hallottunk erről a lehetőségről.

Elmondták a lányok, hogy ezek a klímák azért is nagyon praktikusak, mivel a beépített szűrőnek köszönhetően dinamikusan fűtik és egyúttal tisztítják is a levegőt. Így a szűrt, meleg levegő kellő gyorsasággal és hatékonysággal jut el a helyiségek minden zugába. Plusz a hőmérséklet is könnyedén állítható, valamint a nyári hónapokban megmarad az eredeti, hűtési funkciója.

Ezen felbuzdulva este rá is kerestem, honnan lehet ilyen fűtésre optimalizált klímát rendelni. Olvasgattam róla pár fórumot, hátha találok valamit. A „fűtésre optimalizált klíma” kulcsszavakkal hamar rátaláltam egy webáruházra, ahol pontos leírást adtak minden egyes termékről. Kiválasztottam a paraméterei alapján a számunkra legalkalmasabbnak tűnő modellt és megrendeltem. A Cascade Vision névre hallgató készülék 2,8 kW-os teljesítményű és LED kijelzővel is rendelkezik.

Szerencsére 2 munkanapon belül kiszállították, így azon a napon már be is üzemeltük az új klímát. A német lányoknak is nagyon tetszett a megoldás, végre nagyon kellemes volt az emeleten is a hőmérséklet.

A jövőben lehet, hogy az egész házban lecseréljük a fűtést erre a klímás megoldásra, hiszen nagyon praktikus. Hálásak vagyunk a német lányoknak, hogy elláttak minket ezzel a tanáccsal.