Motoros ruházat németesen

A Németországban töltött egyetemi félévem alatt rengeteget tanultam a németekről, németektől. A berlini ismerőseimen keresztül sok igazi német hástartásban megfordultam, amikor egy-egy buli előtt vagy délutáni közös tanulás alkalmával meghívtak magukhoz. Sokan közülük a külvárosban, családi házban laktak, de szép számmal akadtak olyanok is, akik egy sokemeletes társasházban éltek a családjukkal vagy barátokkal. Egy biztos, szinte minden háztartás megegyezett abban, hogy mindennek megvolt a maga helye és funkciója. Úgy tűnt, a németek nem szeretik a felesleges dolgokat, de ha valamit csinálnak, azt rendesen teszik, a célnak leginkább megfelelő, minőségi eszközökkel.

Ez igaz a háztartáson és házimunkán kívül minden egyéb tevékenységre, sportra, hobbira, mindenre. Volt kint egy kedves barátom, Ansel, aki német viszonylatban szerény körülmények között élt, de ez nem látszott meg a mindennapjain. Nagy szenvedélye a kézilabda volt, és ennek hódolt is naponta. Ansel nem járt robogóval az egyetemre, nem volt semmi olyan holmija, amire nem lett volna szüksége, viszont a kézilabda felszerelése irigylésre méltó volt. Egy pár cipő, de az jó minőségi, jó állapotú és igényesen karbantartott volt, és ez igaz volt minden másra is, ami a kézizéshez kellett.

Amikor itthon újra előkerült a motorom, a kezembe akadt egy nagy zsák motoros felszerelés. Az egyik itt volt lukas, a másik amott kopott. Olcsó anyagok mindenhol. Hiába volt három motoros dzsekim, egyiket sem vettem volna már fel szívesen. Eszembe jutott Ansel. Túladtam tehát az összes ruhán, ami a zsákban volt és új motoros ruházat után néztem az interneten.

Találtam egy oldalt, ahol látszólag jó minőségű cuccok vannak, mindenből néhány különböző darab. Örültem, hogy ez a motoros ruházat forgalmazó cég ilyen “németes” berendezésű. Ezt úgy értem, hogy nincs hetvenöt féle dzseki, ami csak díszítésében különbözik egymástól, aztán találja meg a vásárló a neki megfelelőt ennyi közül. Helyette van például minden évszaknak megfelelő egy-egy darab minden stílusból és színvilágból. Tehát a vásárló biztosan megtalálja, amit keres, de nincs feleslegesen sok fazon.

Elhatároztam, hogy erről az oldalról fogok rendelni magamnak új felszerelést, ezúttal a német szellemiséget követve, vagyok minőség a mennyiség felett! A lényeg, hogy inkább rendelek erről a Sixgear nevű oldalról igazi, magas minőségű dolgokat, és azt az egyet használom majd mindenből hosszú hosszú évekig, mintsem hogy megint egy szezon alatt elkoptassak egy olcsó, de gyenge anyagú nadrágot. Itt úgyis csak csúcsminőségű motoros ruházat található, tehát ezt nekem találták ki.

Összeválogattam a legszükségesebbeket: kabát, nadrág, kesztyű. A bukóm és a csizmám még jónak bizonyult, azt megtartottam, így arra most nem kellett költenem szerencsére. Könnyen kiválasztottam az igényeimnek leginkább megfelelő dzsekit, ami szél- és vízálló, de kivehető thermo bélése is van. Olyat választottam direkt, ami különböző hosszúságú elemekkel összekapcsolható a nadrággal.

A nadrág esetében is hasonló szempontokat vettem figyelembe, plusz azért az is fontos volt, hogy illjen a dzsekihez. A németektől tanultam ezt is. Nem kell semmit túlcicomázni, nem kell a külsőségekre fektetni a hangsúlyt, de ízlésesen kell összeállítani a különböző alkotóelemekből a harmonikus egészet. Szeretem, ha valami ehhez az elvhez igazodik, így egy visszafogott fekete alapon piros csíkokkal szegett kombinációt választottam.

A kényelem nem csak a motoros ruházat szempontjából fontos, de magát a vásárlást illetően is. Így szinte magától értetődő, hogy a házhoz szállítást választottam online fizetéssel. Ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak, és lényegében útközben tudtam elintézni mindent az áruk kiválasztásától kezdve a szállítási információk és a számlázási adatok megadásán keresztül egészen a fizetésig. Ez is jellemző egyébként a németekre, hogy szeretik a hatékonyságot.

Jó érzés, hogy a Németországban szerzett élményeim és tapasztalataim hazakísértek Magyarországra és az egyetemen tanultak mellett az ottani, életről szóló útravalókat is kamatoztatni tudom itthon. Valójában ez az egész csak felfogás kérdése, mert sok dolog itthon is ugyanúgy kivitelezhető, mint kint. Persze az üvegek visszaváltása és néhány környezettudatossággal kapcsolatos dolog, meg pár társadalmi konstrukció még távol van tőlünk, de mindennek eljön a maga ideje. Én most annak örülök, hogy a motoros ruházat szempontjából sikerült eléggé németesen cselekednem és ennek a kivitelezését sem gátolta semmi, hála a Sixgearnek.