Németországi barátom hatására szereltettem napelem rendszert

Ha az ember nem csukja be a szemét és a fülét egyszerre, illetve ne adj’ isten a rezsit is magának kell fizetnie, akkor pontosan tudja, hogy egy nagyobb ház esetén őrült összegek tudnak kimenni a különböző számlákra. Én sem fizetek keveset… persze nem panaszkodom, mert elég jól keresek ahhoz, hogy kifizessem, de hát ki ne szeretné, hogy hónapról-hónapra annyi maradjon benn a családi kasszában, amennyi csak lehet?

Mivel sok barátom Németországban él, magam is gyakran teszek arra látogatást, ahogy a lehetőségem engedik – ezáltal már számtalanszor láttam, hogy arrafelé a hazaihoz képest nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a megújuló energiaforrások használatára, így rengeteg a szélerőmű, de a lakóházakon is igen elterjedt például a napelem rendszerek használata. Nem tett máshogy egy jó barátom sem, amit nem igazán értettem, mert ugyan nem volt megszorulva anyagilag, nem vetette fel a pénz, és tudtam, hogy drága beruházásról van szó. Erre röviden elmagyarázta, hogy különböző okoknál fogva később behozza az árát, de azt javasolta, napelem rendszer témájában nézzem meg a https://futesrendszerek.hu/ weboldalt, mert egy magyarországi ismerőse velük csináltatta a saját napelem rendszerét és nagyon elégedett volt velük.

Nem sokkal később így is tettem és megnéztem az általa javasolt weboldalt, vesztenivalóm nem volt vele. A jól összeszedett írásból kiderült számomra, hogy a napelem rendszer, ahogy nevében is benne van, a napenergiát használja fel az áramfejlesztéshez, vagyis konkrétan a napból érkező elektromágneses sugárzást – és ami számomra fontos, az az, hogy a használatával nagyon hatékonyan leredukálhatja az ember a havi áramköltségét. Persze rögvest felmerült bennem egy aggály: ez mind szép és jó, de mit csinálok akkor, ha éppen nem süt a nap, vagy jóval kevesebbet? Elég csak belegondolni egy átlagos téli hónapba… Az oldal erre is megadta a választ azzal, hogy e leírás szerint több típusa is létezik a napelem rendszereknek, konkrétan három, és ebből csak egynél áll fent az áram nélkül maradás veszélye – mert az úgynevezett szigetüzemű rendszer nincs kapcsolatban az áramszolgáltatóval, míg a másik kettő (hibrid és hálózatra visszatápláló) igen.

Persze ahhoz, hogy ne legyen irreálisan nagy a beruházás és emellett mégis sikerüljön a számlákat alacsonyan tartani, ahhoz az is kell, hogy megfelelően legyen belőve a várható energiaigény és a rendszer annak megfelelően kerüljön kialakításra. Ehhez nyilván elengedhetetlen, hogy megfelelő szakember végezze a kalkulációkat, mindenképpen egy terepszemle alapján. Ami nagy előny, hogy az elektromos fűtés is megoldható napelemről, így arra sem kell ilyen esetben várhatóan annyit költeni és nem kell aggódnia az embernek az egyre inkább elszálló energiaárak miatt – mert attól a Nap az fog sütni, gazdasági helyzettől függetlenül…

Meghánytam-vetettem a dolgokat és végül felkerestem a https://futesrendszerek.hu csapatát, hogy én is beszereltessek egy napelem rendszert. Nagyon örültem és örülök a mai napig németországi barátom ajánlásának, mert maximálisan elégedett voltam a cég munkájával: ahogyan kellett, a felszerelést és átalakítást egy helyszíni szemle előzte meg, ez alapján tökéletesen állapították meg, hogy az én házamra pontosan milyen paraméterű rendszer illik. Az ő jóvoltjukból azóta magam is élvezhetem az alacsony számlák fizetését, amelyek igazából az addigiakhoz képest már-már a nullához közelítenek, így elmondható, hogy valóban megérte beszereltetni egy napelem rendszert és kombinálni az az elektromos fűtéssel.

napelem rendszer