Németországi Erasmusos élményeim – napelemek

Életem egyik legnagyobb kalandján vagyok túl. Egyetemre játok, kommunikáció szakos vagyok. Miután elvégeztem az egyetemet, újságíró szeretnék lenni valamelyik online közéleti lapnál. Mindig is kíváncsi természetű voltam, érdekelt a hírek világa és sokat is beszélek, így nem volt kérdés, hogy a kommunikációs szakmában fogok elhelyezkedni.

Ez azonban még csak a második évem az egyetemen, szóval messze még a vége, de már így az eleje felé megszereztem az egyik legmeghatározóbb élményem az egyetemi éveim alatt. Ugyanis lehetőségem volt Erasmus ösztöndíjjal fél évet Németországban, Berlinben tanulni az ottani egyetem kommunikáció szakán.

Sosem voltam még hosszabb ideig külföldön, pláne nem életvitel-szerűen, úgyhogy igazán új élmény volt nekem ez az egész. De bátran mondhatom, életem egyik legjobb döntése volt fél évre Berlinbe költözni.

Berlin csodálatos város, pezsgő élettel és rengeteg lehetőséggel. A szállásom a belvárosban volt közel az egyetemhez, szóval ezzel is nagyon jól jártam, minden nap sétálva vagy biciklivel mentem suliba. Mivel németül nem beszéltem valami jól, sőt, mondhatnám semennyire sem, ezért angol nyelvű órákat vettem fel. Természetesen azért ez alatt a fél év alatt kicsit csiszolódott a német nyelvtudásom, de messze nem az igazi még.

Ez idő alatt sikerült bejárnom Berlint, minden kis zugát megismertem. Szerencsére volt lehetőségem utazgatni is a többi Erasmusos diákkal, hétvégenként mindig kaptuk a hátizsákot, és elmentünk más német nagyvárosokba, és persze vidéki falucskákba is. Hatalmas élmény volt.

Rengeteg izgalmas dolgot láttam és hallottam ezen kirándulások alkalmával, minden nevezetességet megnéztünk. De nem ezekről szeretnék most írni, mert a Berlini Fal maradványairól meg a TV toronyról rengeteg beszámoló és információ fent van a neten, nem szaporítanám tovább ezeknek a táborát.

Ellenben olyan dologról szeretnék írni, ami nekem feltűnt, és nagyon szimpatikus jelenség volt. Ez pedig nem más, mint hogy Németország szerte rengeteg ház tetején van napelem. Én nagyon környezetbarátnak vallom magam, és próbálok minél környezettudatosabb életmódot folytatni, ezért nagyon megdobogtatta piciny szívemet, hogy az itteni emberek is fontosnak tartják a megújuló energiaforrások felhasználását. Sajnos Magyarországon ez még nem ilyen gyakori jelenség. Azt gondolom, de ez csak egy tipp, hogy a németeknél lehet napelempark pályázatra jelentkezni, vagy hasonló, és így nem kerül valószínűleg egy vagyonba a rendszer. De mondom, ez csak egy feltételezés.

Akár hogy is csinálják, nagyon tetszik, hogy ennyire elterjedt ez a dolog. Lehetne ez itthon is így. Minél többször jöttek velem szembe, annál többet akartam megtudni a napelemekről, mert azt ugyan tudom, hogy áramot csinálnak, de ennél mélyebbre akartam ásni.

Rá is keresetem a neten, hogy minél többet megtudhassak. Mint már említettem, nem vagyok perfekt németből, ezért magyar nyelvű oldalon akartam információhoz jutni. Szerencsére találtam egy fantasztikus honlapot, amint mindent részletesen elmagyaráznak.

Elsőként is megtudhatjuk, – amit már én is írtam – hogy egy nagyon környezetbarát megoldásról van szó, ami nem csak a természetnek kedvez, hanem a pénztárcánknak is. A rezsiköltségeket ugyanis jelentősen redukálhatja egy ilyen rendszer. Plusz, nem kerül hatalmas összegekbe a karbantartása sem.

Ezek után átfogóbb tudást kaphatunk a napelemek működésének alapjáról. Eszerint a napelem működése a fotovoltaikus jelenségen (micsoda szakkifejezések) alapszik. Magyarán a foton energiát villamos energiává (árammá) alakítja.

Ha ezen túlvagyunk, egy mini-fizika órát kapunk a napelem cellák megértése érdekében, valamint hogy hogyan zajlik ez a foton energiából villamos energia folyamat. Ezt most nem részletezném, mert kicsit nekem is bonyolultnak tűnt, és aki szeretné, az úgyis utána tud nézni, hiszen feljebb már belinkeltem ezt a szuper oldalt.

Összegezném inkább csak ezeket az infókat, ezek közül is inkább a legérdekesebbeket, amik számomra újak voltak. Először is, ami nagyon megragadta az érdeklődésemet, hogy ezek a napelem rendszerek nem csak a Nap fényét tudják hasznosítani, hanem a szórt fényt és a mesterséges fényt is, tehát nem csak a napsütéses órák alatt működik. Így garantáltan nem veszteséges, és gyorsabban megtérül a befektetés ára. Ezek kapcsán azon gondolkodtam, hogy akkor nem is feltétlenül napelemnek kéne ezeket hívni, hanem mondjuk fényelemnek, mert hát nem csak a nap fényét hasznosítja. Na, mindegy, kicsit elkalandoztam.

Szóval, ott tartottam, hogy napelemek és azok érdekes tulajdonságai. Megtudtam még erről a fantasztikus honlapról, hogy ezek a rendszerek a fényenergiát egyenárammá alakítják. Igen ám, de az elektromos berendezéseink (vasaló, mosógép, stb.) váltóárammal működnek. Ezért szükség van egy olyan szerkezetre, ami az egyenáramot váltóárammá alakítja. Ezt a kütyüt napelemes inverternek hívják. Elég érdekes, nem?

napelempark pályázatEz a honlap, ahonnan ezeket az információkat vettem, nem csak tájékoztató funkciót lát el. Ez a Pentele Solar Kft. oldala, ami egy napelemek értékesítésével és felszerelésével foglalkozó cég. A honlapon amúgy, akinek megtetszett ez a rendszer, segítséget kapunk ahhoz, hogy a saját ingatlanunk paraméterei szerint kiszámoljuk, hogy mennyi idő alatt térülne meg egy ilyen beruházás. Sőt, rögtön árajánlatot is kérhetünk a cégtől. Egyszerű, és szimpatikus megoldásnak tűnik számomra.

Nagyon örülök, hogy utána jártam ennek a témának, mert sok izgalmas és hasznos információval lettem gazdagabb. Ezek a tények csak még jobban megerősítettek abban, hogy minden házra kéne napelem, nem csak Németországban, hanem itthon is. Meggyőződésem, hogy a megújuló energiaforrásokban van a jövő, nem pedig a nem megújulókban. Remélem, hogy erre lassacskán (de persze jó lenne minél gyorsabban) rájönnek az emberek, és befektetnek egy napelem rendszerbe. Mint már mondtam, nem csak a környezetnek, hanem hosszú távon nekik is sokkal kedvezőbb megoldás lehet, főleg a pénztárcájuk szempontjából. Úgy gondolom, hogy mindenkinek a közös érdeke kell, hogy legyen a napelemek elterjedése. Ha egyszer saját házam lesz, teljesen biztos vagyok benne, hogy az áramellátás egy részét egy ilyen napelemrendszerre fogjuk bízni. Nem mellesleg, szerintem nagyon jól néznek ki a ház tetején ezek a panelek. Nem csak hasznosak, de dekoratívak is. Számomra minden szempontból tökéletes.