Növekszik a vállalkozói kedv?

A minap olvasgattam külföldi hírlapokat, napilapokat. Szoktam, hogy élénken tartsam a német és angol nyelvtudásomat, valamint, hogy képben legyek a világ, de főként Európa híreivel, aktuális eseményeivel. A televízióban nem szeretem a híreket, de az újságokat annál inkább. Szóval, amikor a minap olvastam, felfedeztem egy német cikket a vállalkozásokról, a kft és bt alapításokról. Azt írták, hogy egyre több az egyéni vállalkozó, mind fő, mind pedig másodállásban. Érdekes volt a cikk, mert én is nemrég alapítottam meg egy céget, pontosabban egy betéti társaságot kedves barátaimmal karöltve. Így most nagyon lépben vagyok ezekkel a dolgokkal, nézegettem sok statisztikát, kimutatásokat. Így hát ez a Németországról szóló hír nem lepett meg annyira, de érdekesnek találtam.

Mi a topcegalapitas.eu-n keresztül hoztuk létre vállalkozásunkat. Ugyanis ez a cég mindenben segített nekünk, és sokkal egyszerűbb volt az egész project, mint amivel elsőre kalkuláltunk. Továbbá a bt alapítás költségei is sokkal kedvezőbbek voltak, mint amire számítottunk, így sok pénzt tudtunk félretenni. Maga az alapítás teljesen díjmentes, amennyiben a topcégalapításon keresztül lesz székhelye a cégnek, tehát a székhelyszolgáltatást is igénybe vesszük. A mi esetünkben ez így is történt. Ha a cégnek, viszont saját székhelye van, akkor is csupán 16.900 forint a cégalapítás díja. Ha a székhelyszolgáltatást is igénybe vesszük, akkor lehet választani, hogy budapesti vagy pedig újlengyeli székhelyet szeretnénk. Az utóbbi azért érdekes, mert az újlengyeli székhelyű cégeknek nem kell iparűzési adót fizetni, mert Újlengyel már vagy 30 éve IPA mentes település.

Mi a budapesti székhelyet választottuk, mert a budai székhely nagyon kedvező helyen van, valamint a fő oka az volt, hogy a cég tud biztosítani tárgyalóirodát is és mi ezt előszeretettel vesszük majd igénybe néha. Ez kerekítve 30 ezer forintba került 6 hónapra, valamint kaptunk egy ajándék ingyenes hónapot mellé. Ez teljesen baráti összeg úgy véljük, főleg, hogy sok egyéb szolgáltatás tartozik a csomagba.

Az ingyenes bt alapításhoz biztosítottak ügyvédet, mivel nekünk nincs, természetesen azt is ingyen. Egy alkalommal kellett megjelenni aláírni, megbeszélni a részleteket, a papírokat kitölteni, majd pedig értesítettek, amikor a cégbíróság elfogadta és bejegyezte a céget. A szolgáltatás elemei pedig: minden levelünket átveszik helyettünk, beszkennelik, majd továbbítják és elektronikus úton is eljuttatják hozzánk, végül hó végén pedig az eredeti leveleket is megkapjuk. Továbbá biztosítanak cégtáblát a cég nevével, aminek a megléte nagyon fontos. Ezeken kívül a csomag része még a már említett iroda használatának joga, havonta egyszer ingyenesen és a teljes körű székhelyszolgáltatás. Cégünk székhelye így a Bem rakparton van, Budán.

A cég továbbá segítségünkre volt a kérdéseink megválaszolásában is, amikor elsőre leültünk konzultálni. Kiderült, hogy a bt alapításhoz legalább 2 ember szükséges, ami nem volt probléma, hiszen mi 3-an voltunk. Megbeszéltünk minden költséget, ami később sem változott. Hihetetlen, hogy az egész betéti társaság alapítása mindössze 1 órát vett igénybe, a cég bejegyzése pedig 2-3 munkanapot. Ilyen gyorsan egyikőnk sem gondolta volna, hogy meg lehet a bt. Bankszámlát, a bejegyzés után 8 nappal nyithat a cég, számlázni pedig a bejegyzést követően lehet már azonnal, amikor már rendelkezik a cég adószámmal. A bt nevének kitalálásában is sokat segítettek, mert ennek is komoly szabályai vannak és sok kitételnek kell, hogy megfeleljen.

Most, hogy megalapítottuk a barátokkal a közös betéti társaságot, nagyon kedvező áron természetesen, utána fogok nézni, hogy Németországban milyenek a bt vagy kft alapítás költségei, mert ezt nem néztem meg nagyon a mi alapításunk előtt.